Zbliżają się Święta Bożego Narodzenia, warto zwrócić uwagę na problem marnowania żywności
Badania prowadzone w ramach projektu PROM (Program Racjonalizacji i Ograniczenia Marnotrawstwa Żywności) przez Federację Polskich Banków Żywności (FPBŻ) wskazują, że każdego roku w Polsce do kosza trafia 4,8 mln ton odpadów żywności. Najwięcej, bo aż 60% tych odpadów, pochodzi z gospodarstw domowych.
Na każdego z nas rocznie przypada średnio 123 kg zmarnowanej żywności, z czego 69 kg na osobę marnotrawione jest właśnie w gospodarstwach domowych.
Z badań FFPBŻ wynika, że do wyrzucania żywności przyznaje się 56% Polaków. Najczęściej wyrzucane produkty to pieczywo (63%), wędliny (36%), warzywa (34%), owoce (30%), jogurty (19%), ziemniaki (18%), mięso i ser (po 12%).
Jest to problem ogólnoświatowy. Z marnotrawstwem mierzy się Unia Europejska – z raportu Feedback EU „No Time To Waste” wynika, że wspólnota rocznie generuje nawet 153,5 mln ton odpadów żywności – to więcej niż wolumen żywności importowanej. Dane Eurostatu z 2021 r. pokazują, że przeciętny Europejczyk wyrzuca 130 kg jedzenia rocznie.
Z kolei, według raportu ONZ, w 2022 r. na świecie zmarnowało się 1,3 miliarda ton żywności, czyli codziennie na wysypiskach śmieci lądowało ponad 3,5 miliona ton żywności – to prawie 146 tys. tirów wypełnionych jedzeniem. Podobnie jak w naszym kraju, na całym świecie za 60%, czyli 631 mln ton wyrzuconego do kosza jedzenia, odpowiadamy my – konsumenci. Udział gastronomii w marnowaniu to 28%, a supermarketów i innych sklepów z żywnością – 12%. Koszt wyrzucanego jedzenia oszacowano na ponad bilion dolarów rocznie.
Ogromna skala marnowania jedzenia jest „porażką środowiskową”. Marnując żywność zaprzepaszczamy nie tylko zasoby, które potrzebne były do jej wyprodukowania – takie jak: woda, gleba, nawozy, środki ochrony roślin, praca, paliwa, energia – ale również zanieczyszczamy środowisko. Należy uznać, że wytworzenie produktu, który zamiast do konsumpcji trafia do kosza, jest produkcją śmieci. Wyrzucając jedzenie generujemy dodatkowe odpady – zarówno opakowania, które wymagają utylizacji, jak i produkty żywnościowe, które na wysypiskach ulegają rozkładowi produkując metan – jeden z gazów cieplarnianych, przyczyniających się do globalnego ocieplenia i do zmian klimatycznych.
Marnowanie żywności ma swój aspekt etyczny. Gdy jedni marnują żywność inni cierpią na jego niedostatek, a nawet głód.
Kupując lub planując zakup produktów żywnościowych kieruj się poniższymi wskazówkami, a na pewno przyczynisz się do ograniczenia marnowania żywności.
Przyczyna wyrzucania |
Dobre rady na NIE-odpady |
Przegapienie terminu przydatności do spożycia |
Jeśli na produkcie przed datą znajduje się zapis: Należy spożyć do - obowiązkowo przestrzegaj terminu Najlepiej spożyć przed – nic się nie stanie jeśli przekroczymy go o kilka dni, pod warunkiem, że jest dobrze przechowywany; |
Stosuj zasadę pierwsze weszło- pierwsze wyszło, (z ang. First In First Out – FIFO) czyli zużywaj w pierwszej kolejności produkty o najkrótszej dacie przydatności do spożycia. Najlepiej w takiej kolejności ustawiać produkty w szafkach i lodówce. |
|
Codziennie sprawdzaj świeżość warzyw, owoców, wędlin i zużywaj te, których termin przydatności do spożycia jest najkrótszy. |
|
Niewłaściwe przechowywanie żywności |
Przechowuj żywność według wskazań na opakowaniu |
Dbaj o porządek w lodówce, przestrzegaj zasad dotyczących umieszczania produktów: na najwyższej półce - gotowe potrawy, na środkowej – tłuszcze, nabiał, sałatki i otwarte konserwy; na dolnych – mięso i surowe produkty; w szufladach warzywa i owoce; na drzwiach - soki |
|
Świeże warzywa i owoce, a także inne produkty, należy wyjąć z foliowych toreb (jeśli w takich zostały zakupione) i przechowywać w pojemnikach przeznaczonych do żywności (najlepiej szklanych). Warto korzystać z pojemników próżniowych – chronią żywność przed wilgocią i powietrzem oraz ograniczają rozwój bakterii i drobnoustrojów. |
|
Sałaty i świeże zioła przechowuj w chłodzie i wilgotnych warunkach – umyj, dokładnie osusz, włóż do zamykanego pojemnika z ręcznikiem papierowym na dnie i umieść w lodówce. |
|
Dojrzałe owoce – jabłka, morele, awokado, gruszki, mango, papaja, brzoskwinie, nektarynki, banany oraz pomidory (już dojrzałe) warto trzymać oddzielnie- wydzielają sporo etylenu, który przyspiesza dojrzewanie innych owoców. |
|
Nie trzymaj w lodówce tego, co nie wymaga niskich temperatur – przeładowane urządzenie działa mniej wydajnie i zużywa więcej energii. |
|
Zbyt duże zakupy, zakup niesmacznego lub złej jakości produktu |
Planuj menu na co najmniej kilka dni opierając je na produktach, które już masz; przygotuj listę zakupów umieszczając na niej tylko to czego potrzebujesz. |
Kupuj produkty sprawdzone i zwracaj uwagę na wygląd i skład. Nowości nabywaj tylko w małych opakowaniach/ilościach. |
|
Ostrożnie korzystaj z promocji – zwłaszcza jeśli dotyczą produktów o krótkiej trwałości; na zapas, nabywaj tylko produkty paczkowane z długą datą przydatności; nie chodź głodny na zakupy. |
|
Zbyt duże porcje posiłków |
Nakładaj mniejsze porcje uwzględniając opcję dokładki. |
Zamrażaj co się da – mrozić można pieczywo, zupy, sosy, gulasze, garmażerkę (pierogi, pyzy, gołąbki) oraz większość owoców i warzyw. Wędliny i mięso można przechowywać w zamrażalniku do 6 miesięcy, a zamrożone owoce i warzywa nawet do 10 miesięcy. Przygotowując żywność do zamrożenia, podziel ją na jednorazowe porcje, aby nie odmrażać dużych partii, które mogą się zmarnować. |
|
Brak pomysłów na wykorzystanie sładników |
Niezjedzone pieczywo możesz wysuszyć i przerobić na „bułkę tartą”. |
Gotuj jednogarnkowo – zupy, kaszotto, risotto. Rób dania na zasdzie czyszczenia lodówki. Do przgotowania smacznego i pożywnego dania nie potrzeba przepisu, wystarczy trochę wyobraźni. |
|
Zwiędłe warzywa korzeniowe nadal nadają się do jedzenia – wystarczy wymoczyć je w zimnej wodzie aby nabrały jędrności. |
|
Resztki warzyw, które zostały z przygotowywania posiłków, dorzuć do omleta, zupy, sosu czy kaszy. |
|
Warzywa z gotowania bulionu można wykorzystać do zrobienia pysznego pasztetu lub pasty warzywnej do smarowania chleba. |
|
Rób przetwory – zwłaszcza z sezonowych warzyw i owoców. Metodą szczególnie wartą polecenia są kiszonki. |
|
Dziel się – rodzina, sąsiedzi, przyjaciele, znajomi i nieznajomi – zawsze znajdzie się ktoś, kto ucieszy się z gotowego obiadu, kawałka ciasta, słoika z domowym powidłem, czy kiszonymi ogórkami. |
Opracowano w oparciu: https://mir.krakow.pl/resources/articles/16783/MIR_Informator_JES-ZIM%202024_www.pdf
Wprowadzenie: Marcin Janowiec 19.12.2024 r.